Услуги
RU
UAEN

Перевірка податковими органами місцезнаходження платника податків

Діяльність податкових органів щодо встановлення місцезнаходження платника податків регламентується Наказами Державної податкової адміністрації України № 1439/18734 від 30.12.2010 р. «Про затвердження порядку обліку платників податків і зборів» та № 336 від 17 травня 2010 р. «Про затвердження положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків».

Так згідно з Наказом № 1439/18734 підрозділи органу державної податкової служби:

 

  • стосовно платників податків, якими не подано у встановлені законом терміни податкові декларації (звіти, розрахунки), у порядку, передбаченому законодавством, самостійно визначають суму грошового зобов'язання, проводять роботу з узгодження грошового зобов'язання та інші заходи;
  • стосовно платників податків, які мають податковий борг, у порядку, передбаченому законодавством, здійснюють заходи з погашення податкового боргу.

У рамках проведення цих заходів, а також при призначенні чи проведенні будь-якого виду перевірки платника податків чи при виконанні інших службових обов'язків працівниками органів державної податкової служби здійснюється або може здійснюватись перевірка місцезнаходження (місця проживання) платника податків».

 

Тобто, в даній нормі вказані підстави для здійснення перевірки місцезнаходження, проте положення «чи при виконанні інших службових обов’яків» може трактуватись по різному, що дає можливість перевіряти місцезнаходження платника податків з різних підстав. 

 

За наслідками даної перевірки складається акт перевірки, який підписується посадовою особою податкового органу, що здійснює перевірку та представником платника податків. Якщо встановлено відсутність платника податків за його місцезнаходженням (місцем проживання), то співробітники структурних підрозділів ДПС ряд заходів щодо з'ясування фактичного місця розташування (місцезнаходження, місця проживання) платника податків, відповідальних та пов'язаних осіб, а саме:

  • шляхом спілкування із платником податків встановлює його фактичне місцезнаходження;
  • встановлює місце проживання засновників і керівників платника податків та отримує інформацію стосовно інших платників податків, де зазначені особи є засновниками чи керівниками.

У випадку якщо під час проведення таких заходів буде підтверджено відсутність платника податків за місцезнаходженням структурним підрозділом ДПС готує за відповідною формою запит на встановлення місцезнаходження та направляє його до підрозділу податкової міліції.

 

У відповідь на запит підрозділів ДПС податкова міліція приймає одне з таких рішень:

  • про організацію підрозділом податкової міліції заходів для встановлення місцезнаходження платника податків;
  • про повернення запиту та матеріалів перевірки ініціатору запиту у разі не зазначення підстав для встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків

При прийняті першого вказаного рішення підрозділ податкової міліції обов’язково здійснює виїзд за адресою платника податків. У разі відсутності платника податків за місцем реєстрації проводиться опитування власника приміщення, орендодавця щодо місцезнаходження платника податків вказаного в запиті та його посадових осіб, за результатами опитування складається пояснення або рапорт.

 

Наступним кроком щодо встановлення місцезнаходження платника податків є встановлюються місця реєстрації фізичних осіб та всіх посадових осіб, засновників платника податків за даними адресного бюро Міністерства внутрішніх справ України.

 

За встановленими адресами здійснюються виїзди та опитуються засновники і керівники платника податків щодо фактичного місцезнаходження платника податків та документів фінансово-господарської діяльності.

 

Якщо ж буде встановлено, що засновники та посадові особи не пов’язані з утворенням та господарською діяльністю платника податків підрозділ податкової міліції готує та передає керівнику органу ДПС службову записку та напрацьовані матеріали по платнику податку для здійснення претензійно-позовної роботи.

 

Слід також звернути увагу на те, що кожен захід, що проводиться підрозділами ДПС та податкової міліції повинен бути задокументований (пояснення, рапорт, довідка, службова записка).

 

Що стосується наслідків незнаходження за місцем реєстрації то сюди слід віднести:

  • штраф за не реєстрацію зміни місцезнаходження (510 грн., у разі не усунення таких порушень – 1020 грн.
  • блокування рахунку в установах банку. Проте такі дії є незаконними. Так, згідно ст. 1074 Цивільного кодексу України обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду у випадках, встановлених законом. У даному ж випадку банки блокують рахунки без рішення суду і в законі не прописано можливість блокування рахунків за рішеннями податкових органів.
  • внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням, що є підставою для анулювання реєстрації платником ПДВ.
  • якщо ж засновники та посадові особи не пов’язані з утворенням та господарською діяльністю платника податків – примусова ліквідація за рішенням суду, а якщо будуть виявлені ознаки злочину, то і кримінальна справа.

 Автор: Федчук Павло, юрист міжнародної юридичної компанії Campio Group.

09.06.11
Поделиться:
Насколько полезна информация?
Нажмите на звезду, чтобы оценить!
Средняя оценка 0/5. Количество оценок: 0
Предыдущая Международная регистрация торговой марки.
Торговая марка, под которой реализуется тот или иной товар или услуга является «лицом» компании и, благодаря вложенным в производство и рекламу деньгам,
Следующая Какая сумма на двоих (я и ребенок 11лет) положена на выплату государством
Отвечает: Наира Агакарян, юрист межнародной юридической компании Campio Group Окрім сум, які зараз отримуєте, Ви також можете розраховувати на отримання  допомоги держави
Компания в Эстонии
2200€
Счет в платежной системе
от 500€
Компания в Швейцарии
25000 CHF
Компания в США
1500$
Компания в Англии
от 950€
Форма обратной связи
Оставьте свой вопрос и мы перезвоним
Отправить